”Hockey får mig att slappna av och vila från min ångest”

Detta inlägg publicerades ursprunligen på engelska.

Triggervarning: Ångest, depression

Det känns som att kroppen stänger ner och det enda du kan göra är gråta och skrika. Det känns som att din kropp är i krig med din hjärna. Det känns som att du kommer dö.

Det började när jag var tolv år gammal. Jag minns att jag fick min första panikångestattack efter att jag studerade till ett prov. Jag visste inte då att jag jag under de kommande sex åren skulle uppleva den känslan flera gånger i månades. Den där känslan av att min kropp stänger ner och det enda jag kan göra är att ligga på golvet, gråta, skaka och skrika.

När jag var 13 fick jag diagnosen GAD (General Anxiety Disorder). Jag gick i terapi för första gången men det hjälpte inte. Jag hade svårt att kliva upp ur sängen på morgnarna och ingenting var roligt längre. Att hänga med kompisar kändes inte värt någonting, sport blev tråkigt precis som resten av livet.

Mellan åldrarna tretton och femton var jag deprimerad. Jag hade ingen energi att göra någonting och jag kände mig konstant ledsen. Problemet var att jag inte berättade om det. Förutom min familj var det ingen annan som visste.

När jag var femton fann jag äntligen modet att berätta för mina vänner vilket kändes som ett stort misstag. De sade saker som ”psykisk ohälsa är inte på riktigt, du hittar på” och ”du säger att du har ångest för att få uppmärksamhet”. Jag trodde att ingen någonsin skulle bry osom om min hälsa. De enda som brydde sig var mina föräldrar.

Runt den här tiden blev jag väldigt intresserad av hockey. Jag brukade kolla på NHL-slutspelet mitt i natten (jag bor i Europa) och det var det enda som kunde få mig att tänka på något annat ett tag.

Nu, tre år senare, är hockey fortfarande det bästa sättet för mig att slappna av och vila från min ångest. När jag pratar med människor förstår de inte riktigt att för många människor, inklusive mig själv, är hockey mer än en sport. Det är en livsstil och ett sätt att fly verkligheten för ett tag. Hockey har förändrat mitt liv.

Vad jag har lärt mig av detta och vad jag vill att folk ska komma ihåg är att det finns människor där ute som bryr sig, det kanske bara tar lite tid att hitta dem. Fortsätt bara prata så kommer det blir bättre. Livet kanske verkar värdelöst nu, men det kommer inte alltid att kännas så.

“Anxiety isn’t a weakness! Living with anxiety, turning up and doing stuff with anxiety, takes a strength most will never know” 

Kvinna, 18, dotter till före detta hockeyspelare

Write a Comment

E-postadressen publiceras inte.